Το Κυριάκι εξαιτίας της θέσης του παρέχει πληθώρα επιλογών σχετικά με δραστηριότητες και εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αναζητώντας είτε την ηρεμία και την επαφή με τη φύση, είτε την διασκέδαση, ο επισκέπτης μπορεί σίγουρα να βρει αυτό που του ταιριάζει.

 

                Βουνό

                Η Αρβανίτσα είναι ιδανικό μέρος με πολλές επιλογές. Απέχοντας μόλις πέντε λεπτά από το Κυριάκι (με αυτοκίνητο), δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει την ομορφιά της περιοχής χαλαρώνοντας με τους ήχους της φύσης. Βόλτα μέσα στα έλατα, παιχνίδι, καφές ή φαγητό στο κατάστημα που βρίσκεται εκεί, είναι κάποιες από τις επιλογές του επισκέπτη που θα λατρέψει το τοπίο αυτό.

                Το Κυριάκι, λόγω των πολλών αγροτικών δρόμων που το περιβάλουν, αλλά και της πανέμορφης περιοχής στην οποία βρίσκεται, επιτρέπει την πεζοπορία, το τρέξιμο και την ποδηλασία για κάποιον που επιζητά την άθληση, ενώ η βόλτα με μηχανή ή 4x4 είναι το ιδανικό για εκείνους που αναζητούν τη δράση.

 

                Θάλασσα

                Οι τρεις παραλιακοί οικισμοί του χωριού, Καραχάλιος, Καριώτης και Ταρσός, απέχουν περίπου 30 λεπτά. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τις πανέμορφες και καθαρές παραλίες, αλλά και να επισκεφθεί τα αξιοθέατα των οικισμών.

                Στον Καραχάλιο υπάρχουν περίπου επτά παραλίες, η μία πιο όμορφη από την άλλη. Εκτός από αυτές, αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το μικρό λιμάνι, στο οποίο δένουν τις βάρκες και τα καΐκια τους οι Κυριακιώτες ψαράδες. Επίσης, τα εκκλησάκια της Παναγίας Καλαμιώτισσας, των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Νικήτα, αποτελούν μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Μάλιστα, το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων είναι χτισμένο πάνω σε έναν ψηλό βράχο, από τον οποίο φαίνεται ολόκληρη η περιοχή και προσφέρει στον επισκέπτη μοναδική θέα.

                Ο Καριώτης, είναι οικισμός με δύο παραλίες που όμως δεν υστερούν καθόλου σε ομορφιά. Παρόλα αυτά, το νησάκι της Αγίας Μαρίνας, η Άμπελος, είναι το σήμα κατατεθέν του οικισμού ˙ ένα πανέμορφο νησί με πανέμορφη παραλία.

 

                Εκδρομές

                Το Κυριάκι αν και ψηλά στο βουνό, βρίσκεται πολύ κοντά σε περιοχές της Βοιωτίας με ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία ή κοσμοπολίτικα κέντρα της περιοχής.

                Η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά αποτελεί βυζαντινό μνημείο ύψιστης πολιτισμικής και θρησκευτικής σημασίας. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα συνδυάζεται αρμονικά με τα αρχαία απομεινάρια και το πανέμορφο τοπίο. Η “Αγιά Σοφιά της Ρούμελης” χτίστηκε την εποχή του Βυζαντίου στο σημείο όπου ασκήτεψε ο Όσιος Λουκάς και χαρακτηρίζεται από την περίτεχνη αρχιτεκτονική και τα πανέμορφα ψηφιδωτά. Επίσης, ο προσκυνητής μπορεί να προσευχηθεί στο σκήνωμα του οσίου, το οποίο φυλάσσεται στη μονή. Ένα άλλο μοναστήρι της περιοχής είναι εκείνο του Οσίου Σεραφείμ. Άλλο ένα πολύ παλιό μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται σε ένα ήσυχο και παρθένο τοπίο μακριά από την πολυκοσμία, και στο οποίο φυλάσσεται το κρανίο του Οσίου Σεραφείμ.

                Όμως, επιλογές υπάρχουν και για εκείνους που επιζητούν τη διασκέδαση. Η Λιβαδειά, πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από το χωριό και προσφέρει τα οφέλη μιας μεγάλης πόλης. Μία βόλτα στην Κρύα και τον πεζόδρομο, η επίσκεψη ιστορικών μνημείων ή η διασκέδαση στα καταστήματα της περιοχής είναι δείγματα από το τι μπορεί να κάνει κάποιος στη Λιβαδειά. Ο ιδανικότερος χειμερινός προορισμός είναι η Αράχοβα, που προσφέρει διασκέδαση αλλά και δράση στις χιονισμένες πλαγιές του Παρνασσού, κι αυτά μόλις μισή ώρα από το Κυριάκι. Τέλος, το καλοκαίρι, ο επισκέπτης του χωριού εκτός από τις παραλίες του Κυριακίου μπορεί να επισκεφθεί και τον Άγιο Ισίδωρο, μία όμορφη παραλία με πολλά beach bars, η οποία βρίσκεται μετά την πόλη της Αντίκυρας.

Βρείτε μας στο χάρτη